Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rödgrön enighet om bisfenolstopp

Publicerad: 5 juni 2012, 06:00

Efter gårdagens avslöjande av SvD att konservburkar är en stor källa till intag av bisfenol A vill de rödgröna förbjuda kemikalien.


Ämnen i artikeln:

Bisfenol A

Det är livsmedelsförpackningarna, och speciellt konservburkarna, som ligger i farozonen när de rödgröna vill stoppa användningen av bisfenol A. Lena Ek har tidigare givit Kemikalieinspektionen i uppdrag att se över kassakvitton och vattenledningsrör, rapporterar SvD.
‒ Det är alldeles för passivt. Det finns tillräckligt med kunskaper om riskerna och till det kommer att vi bör följa försiktigthetsprincipen. Det finns en majoritet för ett förbud i riksdagen om miljöminister Lena Ek lägger ett sådant förslag, säger Matilda Ernkrans (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, till SvD.

Nyheten nådde även utlandet. EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP), lämnade in en fråga till EU-kommissionen:
‒ Jag misstänker att EU-kommissionen underskattat hur mycket vanliga människor får i sig av bisfenol A. Det här måste lösas uppifrån genom lagstiftning, säger Carl Schlyter till SvD.

Miljöminister Lena Ek (C) har benämnt SvD:s resultat som "bekymmersamt och oroande" men menar att nuvarande uppdrag till Kemikalieinspektionen är fullt tillräckligt, eftersom myndigheten även ska titta på andra sorters produkter som kan vara intressanta, enligt SvD.

Kemikalieinspektionen har inte samma syn. Idag är inte konservburkar något som myndigheten utreder.
‒ Det skulle vara tydligare för oss om vi fick ett avgränsat uppdrag, säger Sten-Åke Svensson, avdelningschef för industri- och konsumentkemikalier, till SvD.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Bisfenol A

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.