Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rolf Annerberg: Mål ska inte vara omöjliga att nå

Publicerad: 6 oktober 2009, 08:21

På måndagen lämnade utredaren Rolf Annerberg sitt betänkande ”Miljömålen i nya perspektiv” till regeringen. Förslaget fick omedelbart kritik från miljörörelsen. Nu svarar Annerberg på kritiken.


Ämnen i artikeln:

Jordens VännerMiljömålPolitik

Rolf Annerberg är generaldirektör på forskningsrådet Formas och har på uppdrag av regeringen gjort en översyn av miljömålssystemets struktur och organisation. Syftet har varit att effektivisera miljöarbetet. På måndagen lämnade han sitt betänkande till regeringen och miljöminister Andreas Carlgren.

Enligt
Rolf Annerberg själv finns det framförallt två viktiga slutsatser i hans betänkande.
– Den första slutsatsen handlar om själva målstrukturen där jag menar att bedömningen av måluppfyllelsen bör ändras. Miljömålen har av oklar anledning skärpts från det ursprungliga upplägget. I mitt förslag återgår man till de ursprungliga intentionerna.

Den
andra slutsatsen handlar om att bryta upp miljmålsarbetet i tre delar. Rolf Anderberg menar att arbetet med miljömålen inte fungerar bra idag.
– Miljömålsrådet lämnar en massa förslag till regeringen, förslag som sen inte hanteras. Mitt föslag är att arbetet ska delas upp i tre delar, säger han.
De tre delarna skulle bestå av en politiskt tillsatt beredning som arbetade strategiskt och lämnade förslag till regeringen, en uppföljande funktion som hanterar förslagen samt en oberoende part som utvärderar arbetet.
– Idag finns det till exempel ingen sådan oberoende part.

Förslaget har redan fått kritik från miljörörelsen, bland annat här på Miljöaktuellt.se i ett debattinlägg från Jordens Vänner. Många menar att förslaget innebär en sänkning av ambitionsnivån i det offentliga miljöarbetet. Något som Rolf Annerberg inte håller med om. Enligt honom blir målen fortfarande mycket ambitiösa, men inte helt omöjliga att nå. På så sätt blir miljömålssystemet också mer trovärdigt och realistiskt. Dessutom menar han att hans förslag ligger i linje med de intentioner som fanns när miljömålssystemet infördes.
– All erfarenhet av målstyrning säger att mål ska vara svåra att nå, men inte omöjliga. Om målen är omöjliga att nå skapas en uppgivenhet, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.