Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Romson avfärdar Eks utredning

Publicerad: 31 mars 2015, 11:51

Miljömyndighetsutredningen som presenteras i dag tillsattes av den förra miljöministern Lena EK (C).


Utredningen Vägar till ett effektivare miljöarbete vill flytta ansvaret för utvärderingen av de nationella miljömålen från Naturvårdsverket till Formas.

Dessutom föreslås att en ny myndighet, Miljöinspektionen, inrättas för att ta hand om tillståndsgivning och tillsyn av miljöfarlig verksamhet. Det innebär att Naturvårdsverket fråntas en stor del av sitt miljöansvar. På samma sätt betyder det att Kemikalieinspektionen, Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna förlorar dessa arbetsuppgifter till den nya myndigheten.

Det är regeringens särskilda utredare Göran Ekström som konstaterar att miljömålsarbetet från makthavarnas sida inte håller måttet. Det är vagt och inte tillräckligt operativt. Det har "allvarliga brister i effektivitet, enhetlighet, rättssäkerhet och konkurrensneutralitet i tillståndsgivning och tillsyn”.

Miljömålsarbetet under insyn från de styrande politikerna får underkänt på en rad punkter, även om det till stora delar är detaljerat.

"Det är ett problem att det inte finns någon oberoende utvärdering av effekterna av miljömålsarbetet. Det finns även ett strukturellt problem med den nuvarande vattenförvaltningen."

Det var alltså Lena Ek (C), miljöminister i alliansregeringen, som 2013 tog initiativ till översynen av miljömyndigheterna för att se hur styrningen och samarbetet från regeringen fungerar med de 26 nationella myndigheter och 21 länsstyrelser som har hand om miljöområdet.

Så här kommenterar klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) utredningen:

– Ambitionen att förstärka tillsynen är i grunden bra. Vår bedömning är dock att man inte i första hand effektiviserar och förbättrar tillsynen genom stora myndighetsreformer. Vi kommer i stället att se över hur vi i annat sammanhang kan åstadkomma förbättringar på detta område.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.