Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Romson bjöd på hemlig gäst under sitt tal

Publicerad: 2 juli 2012, 16:47

Fick fem minuter av språkrörets talartid för att förklara vilka risker vi står inför.


Åsa Romson pratade mycket om klimatfrågan under sitt Almedalstal. Hon nämnde att 81 procent av svenskarna känner oro för klimathotet och att det inte är särskilt konstigt eftersom International energy agency nyligen varnat för att vi är på väg mot en sex graders uppvärmning på jorden om vi inte snabbt lyckas ställa om våra samhällen.

Denna framtid som vi går till mötes riskerar givetvis att bli katastrofal för våra barn och barnbarn, sade Romson, som samtidigt påpekade att allvaret i detta ännu inte verkar ha nått fram. För fortfarande diskuteras frågan för lite och det görs också alldeles för lite för att minska utsläppen i den takt som forskarna menar behövs.

– Vi måste förstå vad forskarna säger, sade Romson.

Därefter tog hon oväntat upp meteorologen Pär Holmgren på scen som fick fem minuter på sig att förklara just vilka risker det är som vi står inför.

Efter Holmgrens genomgång om vad ökade temperaturer och ändrade nederbördsmönster innebär berättade Romson om Miljöpartiets nya förslag som man presenterat tidigare under dagen.

Vad förslagen handlar om är att om vi ska ha en hållbar konsumtion, något som krävs för en hållbar samhällsutveckling, då behöver vi först och främst ha hållbara saker. Slit och släng-samhället, som nu blivit allt mer av ett köp och släng-samhälle, måste ersättas av ett resurseffektivt samhälle. Miljöpartiets nya förslag handlar därför om att göra det billigare och enklare att använda reparationstjänster. Man vill:

• Sänka momsen för skomakare, skräddare och cykelreparatörer från 25 till 12 procent.
• Driva kravet i EU på att få sänka momsen på fler reparationstjänster.
• Införa ROT-avdrag för reparation och service av maskiner och inventarier.
• Underlätta för arbetsgivare att erbjuda anställda cykel inklusive service.

I sitt tal sade Åsa Romson så här om förslagen:

– Det är så vi gröna vill utveckla ekonomin, bort från principen om köp och släng och mot en samhällsmodell där vi hanterar våra naturresurser på ett smartare och mer hållbart sätt.
Det ska vara billigare att laga sina skor än att köpa nya. Det ska vara billigare att ta tåget än att ta flyget. Det ska helt enkelt vara billigare att vara miljövän än att vara miljöbov.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.