Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Romson: Därför borde EU ha högre klimatmål till 2030

Publicerad: 28 november 2014, 09:25

På måndag startar FN:s internationella klimatförhandlingar i Lima, Peru. Enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson kan EU höja ribban över 40 procents utsläppsminskningar.


Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonFnMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 27 november.

På måndag startar FN:s internationella klimatförhandlingar i Lima, Peru. Sveriges regering åker dit med en delegation på knappt 40 personer. Den som för EU-ländernas talan är dock klimatkommissionären Miguel Arias Cañete. Som mandat från EU:s stats- och regeringschefer har han med sig minst 40 procent utsläppsminskningar.

Även Europaparlamentet, som igår röstade igenom en Limaresolution som upprepade tidigare parlamentets krav på minst 40 procents utsläppsminskningar, har en delegation på plats. Parlamentet påminde även om att EU är på god väg att klara sitt utsläppsmål om 20 procent till 2020, och att det skulle kunna öppna upp för skärpta mål även till det året.

I onsdags redogjorde klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) för läget inför journalister. Hon berättade att målet fortsatt måste vara att få på plats tillräckligt ambitiösa åtaganden från världens länder för att hålla temperaturhöjningen så långt under två grader som möjligt.

– Det måste vara den övergripande principen för allt agerande inom klimatförhandlingarna, sa Åsa Romson.

På frågan om EU:s målsättning till 2030 är tillräckligt ambitiös i förhållande till vad tvågradersmålet kräver blir svaret att regeringen hade velat se 50 procents utsläppsminskningar till 2030, jämfört med 1990 års nivåer, i stället för de 40 procent som EU beslutade om.

Ett problem, enligt Åsa Romson, är att många länder inte insett de ekonomiska fördelarna med en omställning. Enligt ministern handlar de internationella förhandlingarna i mångt och mycket om just fördelningsfrågan, om ”vem som ska göra vad, när”. För Europas del så anser hon att det går att göra mer.

– Jag skulle säga att framför allt när man tittar på kapacitet och möjlighet så är ansvaret och förmågan för EU större än 40 procent till 2030.

Se pressträffen med Åsa Romson här.

Läs nya parlamentets resolution inför Limamötet här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Åsa RomsonFnMiljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.