Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Romson och Junker föreslår energi-rotavdrag

Publicerad: 18 Maj 2011, 10:16

Ett nytt rot-avdrag för energieffektivisering av hus. Det är en lösningen så att ”den efterlängtade högkonjunkturen inte ska försena det viktiga omställningsarbetet till ett energismart och hållbart samhälle”, skriver Åsa Romson (Mp) och förvaltningsekonomen Svenne Junker i ett debattinlägg idag.


Det är på SvD:s Brännpunkt som Åsa Romson och Svenne Junker föreslår ett införande av ett skatteavdrag för att ställa om bostäder till effektivare och billigare energiförbrukning. Enligt förslaget som presenteras skulle det bli lönsamt för husägare redan från första dagen att investera i energieffektivisering. Den svenska energikonsumtionen skulle kunna sänkas med upp till 70 TWh och energinotan sjunka med 2 procent. Förslaget innehåller också en rad konkreta åtgärder – vissa kompletterande, andra ersättande.

Romson och Junker skriver att "Vårt förslag är en betydligt kraftfullare energieffektiviserings- politik än vad som föreslagits hittills av regeringen och skulle dessutom stimulera marknaden för energieffektiv teknik. Det gör att Sverige skulle gå från att vara i bottenligan i EU vad gäller energieffektiv användning till att bli ett föregångsland."

Läs hela debattinlägget på SvD

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.