Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Röstning i veckan: Ett steg närmare klimatlag i EU

Publicerad: 13 november 2018, 06:00

Foto: Diliff/ Wikimedia Commons

I veckan röstade EU-parlamentet om styrningen av energiunionen och klimatågärder. En del av den nya lagstiftningen handlar om klimatbudgetar för medlemsländerna – ett steg mot en gemensam klimatlag i Europa.


I veckan röstade EU-parlamentet om styrningen av energiunionen och klimatågärder, den lagstiftning som kommit att bli färdplanen för hur EU ska nå Parisavtalet. Enligt den föreslagna lagstiftningen ska EU bland annat nå nollutsläpp och krav ställas på att alla medlemsländer tar fram nationella klimatplaner för att nå Parisavtalet.

En del av lagstiftningen om styrningen av energiunionen handlar om att unionens utsläpp måste stämmas av mot särskilda koldioxidbudgetar och att åtgärder ska kunna vidtas mot länder som inte sköter sitt klimatarbete. Här har EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) varit drivande för att EU på sikt ska ta fram en gemensam klimatlag liknande de som finns i bland annat Sverige och Storbritannien. Det handlar alltså om lagligt bindande klimatbudgetar för medlemsländerna.
– Detta är ett viktigt första steg mot en riktig klimatlag på EU-nivå och en av de stora gröna segrarna den här mandatperioden. Vi är väldigt nöjda med att konceptet om koldioxidbudgetar för första gången kommer upp på EU-nivå och att alla länder nu måste ta fram nationella klimatplaner som sedan också följs upp ordentligt. Mycket arbete återstår dock nästa mandatperiod för att skapa ett politiskt tryck på den nya kommissionen att ta dessa segrar vidare till en europeisk klimatlag, säger Jacop Dalunde till Aktuell Hållbarhet.

Förslaget om en EU-gemensam klimatlag har mött motstånd av delar av parlamentet. Bland de parlamentariker som kritiserat förslaget finns den svenska EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M).

Flera borgerliga EU-parlamentariker är dock positiva till Parmalentets beslut i veckan.
– Nu är det undertecknat, förseglat och levererat. Det här är ett stort kliv framåt för att klara EU:s intentioner i Parisavtalet, säger till exempel Fredrick Federley (C) till Aktuell Hållbarhet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.