Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Roterande kolsyrekanon

Publicerad: 10 november 2008, 10:56

Finnes: egen liten stridsvagn för scenbruk. Rökridåer är ett måste idag för varje bättre scenshow. Den ofarliagste röken är koldioxidröken, som lägger sig i sjok längs marken. I rymdfilmer är den oumbärlig. Det är rök på marken på alla främmande planeter, eller hur?


En rökmaskin med koldioxid fungerar så att man släpper ned kolsyreis, som är minus 70 grader, i kokande vatten. Isen förgasas och mängder av kall, tung kolsyregas kommer upp ur vattnet. Gasen drar med sig små vattendroppar, som bildar själva dimman. Efter ett tag släpper de små vattendropparna från kolsyregasen och faller till marken. Golvet blir ganska blött efteråt. Det gäller att ha riktigt mycket värme i vattnet (på kilowatt-nivå) för att få kontinuerlig rök, annars kallnar det och fryser omedelbart.

Köp ett paket kolsyeris på AGA och prova själv. Fyll badkaret med varmvatten och släng i fem block och njut av den omedelbara dimman. Den är ofarlig. Människan tål ungefär 20% CO2 i inandningsluften, och undertecknad har provat. Härligt, härligt och ofarligt, ofarligt!

Xuancai Stage Effects Equipment (H.K.) Co., Ltd. tillverkar ett antal rökmaskiner som istället för kolsyreis använder en gasbehållare och fungerar på samma sätt som en kolsyresläckare. En sådan kan givetvis slås av och på fjärrstyrt med DMX. Nackdelen är att man måste skaffa gasbehållare och att den inte använder vattenånga, varför röken försvinner ganska fort.

Munstycket kan vridas runt 360 grader med DMX-styrning och den sprutar 8-10 meter upp i luften. Xuancau beskriver maskinens fördelar: ” Facilitate demolition simple operation… spray the smoke like mushroom cloud up to 8 meter high, with a strong magic effects”.

Läs mer på: www.xceffects.eu
Apparaten i aktion på http://tv.jubii.co.uk/video/iLyROoafYDLB.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev