Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Rövarspråket” räddar Gripen i strid

Publicerad: 25 februari 2009, 09:06

Flygvapnet står inte handfallna om krypteringen ryker i Gripen. Smäller det gäller beprövade kommunikationsmetoder.


Ämnen i artikeln:

Gripen

I veckan blev det känt att Jas 39 Gripen av nyare C/D-modell som under de närmaste åren ska ersätta de tidigare A- och B-modellerna inte har möjlighet till krypterad kommunikation mellan plan och stridsledning. Det beslutet är visserligen inte fattat men kan mycket väl bli verklighet.

Det betyder inte att flygvapnet vid en incident kommunicerar fritt med alla som vill höra, exempelvis fienden. Det blir tillbaka till rötterna i säker kommunikation.

– Det finns kompensatoriska metoder, vi kan hantera det här, säger Torgny Fälthammar, utvecklingschef på flygvapnet.

I praktiken innebär det talad kommunikation utan formellt tekniskt skydd.

– Vi säkerställer att någon som kan lyssna inte förstår vad vi säger, säger Torgny Fälthammar.

Tillbaka till tabeller och kryptonycklar på papper i flygplan och i stridsledningscentraler på marken alltså.

– Det låter lite fånigt, man pratar ungefär som rövarspråket, säger Torgny Fälthammar.

Men kommunikationen ska inte vara lika lätt att avkoda som rövarspråket. Metoderna ska ha utvecklats och följt med sin tid. Olika begrepp kan till exempel betyda olika saker vid olika tidpunkter och det rör sig om konkret ordergivning i eskalerade situationer, inte småsnack mellan pilot och stridsledning. Att tiden inte stått stilla på det här området beror på att tekniken inte alltid fungerar.

– Sådana metoder använder även Nato-länder och andra. De har samma problem, det är inte alltid ledningssystem och flygsystem är i takt, säger Torgny Fälthammar.

Beslutet om krypteringens vara eller icke vara i C/D-modellen av Gripen kommer när riksdagen enas kring en proposition som ska lämnas in till regeringen i mitten av mars. Anses krypteringen vara så viktig att den inte kan undvaras får något annat stryka på foten.

Vad det blir är oklart i dag, allt från minskade inköp av ammunition till framflyttade modifieringar av utrustning finns på offeraltaret. Flygvapnet frustreras inte av den typen av planering, det ägnar man sig åt varje dag. Däremot har man reagerat mot att krypteringsaffären kommit att uppfattas som ”ett nytt Jas-problem”. Det är det inte, menar Torgny Fälthammar.

– Det är inte funktionaliteten i flygmaskinen som är den svaga länken, det är systemen på marken och framförallt radiokullarna där man sänder och tar emot signaler från planen, säger han.

Det är alltså infrastrukturarbetet på marken som riskerar att bli lidande vid en omprioritering. När det gäller arbetet med Gripen ska det i själva verket löpa på riktigt bra.

– Det rullar på precis enligt plan, med internationella mått ganska anmärkningsvärt bra, säger Torgny Fälthammar

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Gripen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.