måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rovdjurbeståndet ska minskas kraftigt

Publicerad: 11 december 2013, 14:09

En ny proposition för sänkta referensvärden för djurs bevarandestatus har nyligen röstats igenom. Bakom förslaget står regeringen som vill se en halverad vargstam och en björnstam som minskas med två tredjedelar.

Ämnen i artikeln:

VargLena Ek

Regeringens proposition för nya referensvärden för djurs bevarandestatus röstades igenom sedan man fått stöd av Sverigedemokraterna.

Referensvärdena bestämmer hur många djur i de olika arterna som bör finnas i Sverige för att arterna ska anses vara livskraftiga.

I samtliga fall ligger de nya nivåerna långt under djurens nuvarande antal. I propositionen anses 170-270 vargar räcka för gynnsam bevarandestatus. Detta är bara hälften så många som den nuvarande stammen på cirka 400 djur. Nivån för björn sätts till 1 100-1 400 individer, vilket motsvarar en tredjedel av dagens stam.

Miljöminister Lena Ek säger sig vilja skapa en långsiktighet och samsyn i rovdjursfrågan men istället har propositionen fått motsatt effekt menar Ann Dahlerus, generalsekreterare i Svenska Rovdjursföreningen. Hon anser att propositionen saknar vetenskaplig grund. Den strider dessutom mot EUs regler och saknar totalt förankring hos naturvårdsorganisationerna.

– Det är illavarslande att en så uppenbart undermålig proposition röstas igenom, säger Ann Dahlerus.

Thomas Björklund på Dalarnas Jägareförbund välkomnar riksdagsbeslutet.

-Nu finns det äntligen en förutsättning för en rovdjursförvaltning som tar hänsyn till alla som bor och verkar där det finns stora stammar av rovdjuren, säger han.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev