Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rovdjursutredningen står fast – vi behöver 450 vargar

Publicerad: 4 april 2012, 07:43

Idag presenteras Rovdjursutredningens slutbetänkande. 450 vargar – så många behövs för att Sverige ska kunna en gynnsam bevarandestatus. Det slår utredaren återigen fast – nu då hänsyn också tagits till befolkningen i varglänen och vilken ersättning renägare kan få.


Idag presenteras rovdjursutredningens slutbetänkande av regeringes utredare Lars-Erik Lijelund. Slutsatsen är att vi behöver 450 vargar inom en tioårsperiod för att kunna få en gynnsam bevarandestatus för arten. Detta slog rovdjursutredningen fast redan för ett år seda, men då med argument från ett biologiskt perspektiv.

Nu har rovdjursutredningen också bland annat tagit hänsyn till befolkningen i varglänen och deras acceptans, samt vilken ersättning renägare kan få om de de drabbas av rovdjur. En viktig del av utredningens slutsatser bygger på en föreslagen förvaltningsjakt som gör att man kontrollerar vargbestånden hårt. Främst för att minska inavelsgraden, men också för att kunna reglera var vargarna finns och hur många de är.

Utredningen
har redan fått kritik. Svenska Jägarförbundet är visserligen positiva till jaktförslaget, men menar att utredningen inte tagit tillräcklig hänsyn till de som lever i närhet av varg. Rovdjursföreningen är också kritiska till utredningen då de bedömer att vi skulle behöva 1200 vargar i Sverige för att få en gynnsam bevarandestatus.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.