Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rovfåglar hotas av nya miljögifter

Publicerad: 23 mars 2012, 09:11

Flera svenska rovfåglar har gått från att ha varit utrotningshotade till livskraftiga stammar. Men nu kommer nya miljögifter som hotar, och antalet döda ägg i bona ökar återigen. Exakt vad det är som ökar dödligheten vet man inte, men de flesta anser att det är nya typer av miljögifter som ligger bakom.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Svenska rovfålgar som havsörn och pilgrimsfalk har gått från utrotningshotad till livskraftiga stammar. Enligt Naturskyddsförenignens Björn Helander kommer det dessvärre nya miljögifter som hotar de här fåglarna och han säger att det det idag är mycket hög frekvens döda ägg i bona igen. Det skriver SR Ekot.

Ett exempel på nya miljögifter är de giftiga ämnen som används i flamskyddsmedel.
– Flera av dem ökar kraftigt och det är ju oroande. De har inte alls samma koncentrationer som de gamla gifterna DDT och PCB hade, men de ökar och det där måste man titta närmare på, säger Björn Helander till SR Ekot.

Enligt Ekot
har forskare hittat höga halter av vissa flamskyddsmedel i pilgrimsfalkar och man har de senaste åren hittat örnungar med missbildad näbb. Man har också konstaterat att havsörnar längs södra Bottensvikens kust får flera uttorkade ägg än på andra platser. Exakt varför vet man inte.
– Vi har faktiskt inte hittills hittat vad det är, men det måste rimligen kopplas till något slags miljögifter. Det är alltså mycket högre frekvens döda ägg i bona igen i ett område. Och även andra observationer som gjorts tyder på skador på skal och så vidare, berättar Björn Helander.

En annan
sak som hotar stora rovfåglar är det intensiva skogsbruket. Det blir helt enkelt svårt för fåglarna att hitta tillräckligt starka trän för att bygga sina bon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev