Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Royal Society: Därför måste vi bromsa konsumtionen

Publicerad: 26 april 2012, 11:36

I en tung rapport slår Storbritanniens nationella vetenskapsakademi fast att världens befolkningsantal måste stabiliseras och att den höga konsumtionstakten i rika länder snabbt måste minska. Samtidigt kritiserar man världens beslutsfattare för att inte hantera frågorna.


Royal Society fungerar som Storbritanniens nationella vetenskapsakademi och i sin senaste rapport slår de fast att den globala tillväxten är ett allvarligt hot mot människan.

I rapporten
har Royal Society tittat på mänsklighetens förutsättningar de kommande 100 åren. Man konstaterar att två stora problem måste upp på toppen av beslutsfattarnas agendor om vi ska kunna skapa långa hälsosamma och lyckliga liv för de 9 miljarder människro som kommer att befolka planeten år 2050. Det handlar om befolkningsökning och konsumtion – två frågor som enligt Royal Society fullständigt negligerats av världens politiker och som nedtonats av miljö- och utvecklingsgrupper.

Bland annat skriver man att: "Antalet människor på planeten har aldrig varit högre, deras konsumionsnivå är av ett slag som aldrig skådats och samtidigt sker stora förändringar i miljön. Vi kan välja mellan att återbalansera resursanvändningen till ett mer jämlikt mönster… eller så kan vi välja att inte göra någonting och driva ned i en nedåtgående spiral av eknomiska och miljömässiga olyckor som leder oss tille en mer ojämlik och ogästvänligare framtid".

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.