Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rubbade Atlantströmmar oroar forskare

Publicerad: 26 mars 2015, 11:21

Ekosystemet och klimatet i Skandinavien påverkas. Boven är klimatförändringarna.


I december förra året publicerade SMHI en uppdatering om det klimatvetenskapliga kunskapsläget (pdf). Här skriver myndigheten bland annat om risken för abrupt och irreversibel klimatförändring, det vill säga att när en viss nivå, eller tröskel, passeras så kan det innebära att förändringen blir abrupt eller irreversibel.

Ett sådant exempel är en kollaps av den meridionala, det vill säga nord-sydliga, havscirkulationen i Atlanten, även kallad AMOC (Atlantic Meriodonal Ocean Circulation). I rapporten går att läsa:

"Det här är exempel på en abrupt förändring där man inte vet om den är irreversibel eller ej. En kollaps skulle få till följd att transporten av värme mot Arktis i den Nordatlantiska driften [som är en fortsättning på Golfströmmen, red. anm.] minskar vilket skulle kunna leda till en avkylning (eller mindre kraftig uppvärmning) av höga nordliga breddgrader (inklusive Skandinavien). Enligt AR5 [den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, red. anm.] är det mycket osannolikt att det kommer att ske en abrupt förändring i AMOC under 2000-talet även om scenarierna pekar på att det är ytterst sannolikt med en viss avstanning som alltså skulle kunna leda till en reducerad uppvärmning i delar av Nordatlanten."

I en färsk studie publicerad i Nature, Exceptional twentieth-century slowdown in Atlantic Ocean overturning circulation, menar forskare att det faktiskt redan har skett en viss avstanning av havscirkulationen, vilket varit extra tydligt sedan år 1975. Forskarna skriver även att en fortsatt avsmältning av Grönlandsisen under de kommande årtiondena kan bidra till ytterligare försvagning.

En av forskarna, Stefan Rahmstorf vid Potsdam Institute for Climate Impact Research, förklarar i ett pressmeddelande att flera negativa effekter kan följa av denna utveckling, inte minst för havens ekosystem. Processen kan även alltså leda till temperaturförändringar på båda sidor om Atlanten, i Nordamerika och i Europa. I pressmeddelandet görs dock klart att det inte är tal om något "Day After Tomorrow"-scenario, vilket är en hänvisning till Hollywoodfilmen som kom för elva år sedan där handlingen bygger på att norra halvklotet drabbas av en extremt snabb och kraftig nedkylning just till följd av att Golfströmmen kollapsar.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.