Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rubik går från kub till klot

Publicerad: 4 februari 2009, 09:55

Mekanikpusslet Rubiks kub gjorde stor succé när det lanserades på världsmarknaden i början av 80-talet. Nu är professor Erno Rubik tillbaka med Rubik 360, en sfärformad skapelse i samma anda.


När den ungerska professorn Erno Rubik uppfann sin berömda kub i mitten av 70-talet anade han knappast att den skulle komma att bli en av världens mest framgångsrika pusselleksaker.

Drygt 30 år och 350 miljoner sålda Rubiks kub senare är nu professor Rubik tillbaka med nya Rubik 360. Det klotformade pusslet kommer att visas upp för första gången i samband med en leksaksmässa i Tyskland i morgon.

Konstruktionen består av tre genomskinliga plastsfärer med sex olikfärgade kulor. Utmaningen består i att förflytta kulorna från den innersta sfären till rätt fack i den yttersta sfären. Kruxet är att mellansfären endast har två hål som kulorna måste passera igenom.

Den stora frågan är nu givetvis om Rubik 360 kan bli en lika stor framgång som kuben. Somliga kubfantaster har redan gett uttryck för ett visst mått av skepticism och menar att Rubik 360 verkar vara mer av en leksak för fingerfärdiga än en rent intellektuell utmaning. Den medieskygge Rubik – som inte låtit sig intervjuas de senaste tio åren – har dessutom försökt följa upp kuben tidigare, men då med begränsad framgång. Vi gissar att det finns avsevärt fler Rubiks kuber än Rubiks Snake och Rubiks Magic i de svenska hemmen.

Rubik 360 kommer att börja säljas i butik i augusti.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.