Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rubik har mött sin överman

Publicerad: 13 Mars 2009, 07:36

Så du tycker att Rubiks kub var en rejäl utmaning? Då rekommenderar vi att du inte införskaffar Petaminx Dodecahedral, ett tredimensionellt pussel med 975 separata bitar som garanterat kommer att driva dig från vettet.


Petaminx Dodecahedral är pusselbollen som får Rubiks kub att framstå som en ren barnlek. Eller vad sägs om tolv sidor med färgade bitar, istället för sex som på Rubiks kub. Pusslet består av totalt 975 separata delar och 1 212 ytor med minimala klisterlappar i olika färger.

Men du kan vara lugn, du riskerar inte att få en Petaminx Dodecahedral i födelsedagspresent. Den är nämligen inte kommersiellt tillgänglig. Än så länge finns den endast i ett enda exemplar, som handbyggts av Jason Smith. Skaparen av pusslet heter Andrew Cormier. I december förra året lade han ut ritningarna till pusselbollen på ett webbforum för pusselfrälsta.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.