Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rullande hopprobot klarar alla hinder

Publicerad: 5 December 2008, 08:12

En robot som kan rulla som en boll och hoppa som en gräshoppa ska kunna ta sig fram mycket bättre än dagens utforskarrobotar.


Ett stort problem med robotar som ska utforska främmande planeter eller färdas i oländig terräng på jorden är hur de ska ta sig fram på bästa sätt. Ben fungerar, men är en komplicerad och dyr lösning medan hjul inte kan ta sig förbi särskilt stora hinder.

Ett alternativ kan vara Jollbot som konstruerats av forskarstudenten Rhodri Armour vid University of Bath. Roboten ser ut som en metallbur i form av en sfär och tar sig fram genom att helt enkelt rulla på marken. Finessen med den är att när den kommer till ett hinder den inte kan rulla över så försöker den hoppa över det som en gräshoppa istället.

Hoppandet går till så att roboten med hjälp av elektriska motorer trycker ihop sig innan hoppet. När den lagrade energin sedan frigörs så hoppar Jollbot upp till en halv meter upp i luften. Roboten väger under ett halvt kilo och består till största delen av metalltrådar så den skadas inte vid landningen.

Om roboten kommer att användas i verkligheten skulle den kunna täckas med tålig solcellsfilm vilket skulle räcka för att ge ström till elmotorerna som styr den och även ha ström över för att driva några sensorer.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.