Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Runar Brännlund: ”IPCC mörkar kostnader för klimatarbetet”

Publicerad: 17 April 2014, 09:54

Umeå-professorn menar att IPCC:s beräkningar av klimatarbetets kostnader är helt orimliga.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

IPCC menar att kostnaden för att hålla utsläppen på hanterbara nivåer är ganska liten, motsvarande knappt 2 procent av konsumtionen 2030. Men beräkningarna bygger på att globala gemensamma åtgärder kan vidtas. Helt orimligt, menar Runar Brännlund, professor i nationalekonomi vid Umeå Universitet.
– De mörkar mycket av kostnaderna. Det bygger på att alla utsläppskällor i alla länder omfattas av samma styrmedel och samma effektiva politik. Från Sverige till Kina och Indien. Det är inte trovärdigt, säger Runar Brännlund till Miljöaktuellt.

IPCCs senaste delrapport som publicerades i helgen pekar på billiga åtgärder för energieffektivisering och på stadigt sjunkande kostnader för energislag som till exempel solcellsteknik. Svårigheten ligger enligt Runar Brännlund att komma ner i så låga kostnader att de blir konkurrenskraftiga och att kombinera med andra energikällor.
– Problemet för oss här i Nordeuropa till exempel är att det saknas baskraft. Det går inte ihop med alltför mycket intermittent kraft från sol och vind. Så verkligheten kommer att se annorlunda ut, säger Runar Brännlund.

Det han gillar är att IPCC-forskarna i den här rapporten pekar på åtgärder som slår brett över många sektorer – och att man mycket tydligare än tidigare framhåller vikten av samarbete och att styrmedel samordnas. Det gäller både skatter och avgifter och olika system för handel med utsläppsrätter.
– Det är en självklarhet att det behövs breda styrmedel. Exempelvis ett substantiellt pris på koldioxid som omfattar alla utsläppskällor, eller sektorer. Detta är ett bra budskap, även om det knappast är nytt.

Det här är en artikel från omvärldsbevakningstjänsten Miljöaktuellt Idag. Prova en prenumeration gratis nu om du vill vara först att få dagens viktigaste miljö- och hållbarhetsnyheter.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.