Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rusning efter solcellsmiljoner

Publicerad: 14 Augusti 2009, 06:10

Det blir krig om det nya stödet för installation av solceller. Ansökningar på 100 miljoner trillat in på nolltid. Men det finns bara 50 miljoner att dela på.


Ämnen i artikeln:

Solceller

Den 1 juli introducerades ett nytt stöd för installation av solceller. Stödet, som kan ges till alla typer av nätanslutna solcellssystem, täcker maximalt 60 procent av investeringskostnaderna.

Intresset blev massivt. Efter en vecka räknades över 100 ansökningar på cirka 100 miljoner in på landets länsstyrelser.

– Vi ser det som mycket positivt att intresset för stödet är så stort. Det finns en stor potential för solenergi i Sverige, framförallt genom möjligheterna till integration i den byggda miljön, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef på energimyndigheter i en kommentar.

Men inte alla kommer att få pengar. För 2009 har 50 miljoner kronor satts av för solcellsstödet. För 2010 och 2011 beräknas mellan 50 och 60 miljoner kronor betalas ut. Privatpersoner kan få upp till 60 procent av kostnaderna täckta meden det för företag är 55 procent som gäller. Stödet kan ges till installationer som påbörjats tidigast 1 juli i år och som slutförts senast 31 december 2011.

I slutet av august fattar energimyndigheten beslut om fördelningen av pengarna mellan länsstyrelserna.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Solceller

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.