Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ryker Saab också?

Publicerad: 2 December 2008, 10:29

Krisdrabbade amerikanska GM överväger att sälja Saab, enligt källor.


Väggarna kryper inåt för de tre amerikanska biljättarna Chrysler, Ford och GM. På måndagen meddelade Ford att de överväger att sälja Volvo, bolagets sista europeiska bilmärke.

Även General Motors, GM, måste banta kostymen. Därför planerar bolaget att sälja Saab Automotive, enligt källor med insyn i bolaget, rapporterar Bloomberg och Newsweek.

Under flera månader har GM letar köpare i Kina, Indien och Ryssland. Samtal har också först med den svenska regeringen om ett övertagande av Saab.

Det Detroitbaserade bolaget planerar också att avyttra märkena Saturn och Pontiac. Hummer är redan till försäljning.
Anledningen till försäljningen är att bilbolagen måste visa den amerikanska kongressen att de kan banta verksamheten och sina kostnader för att få de bidrag på 25 miljarder dollar som de bett om. På tisdagen ska de tre biljättarna lägga fram sina krisförslag till kongressen i Washington, förslag som kommer att ligga till grund för huruvida bilindustrin ska stödjas eller inte.

Likviditetsproblemen blir allt mer akut för de tre bolagen. Bedömare anser att stödet inte är tillräckligt, speciellt med tanke på att den inhemska bilmarknaden backar kraftigt.

”Situationen kan liknas med en livbåt med tre passagerare”, säger Eric Noble, vd för konsultfirman Car Lab, till Bloomberg.
”En har kallbrand från tårna till naveln. Det är Chrysler. En annan, GM, är en 150-kilosman, och ombord är också en 110-kilosman, Ford. Det finns bara tillräckligt med mat för två av dem. Så vem av dem ska få maten?”.

Fler åtgärder som planeras är sänkta löner till de hösta uppsatta cheferna och minskar resande i privatjet.

Sedan år 2000 ägs Saabs tillverkning av personbilar, genom Saab Automotive AB, av GM.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.