Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rymdfärjor till salu

Publicerad: 23 December 2008, 11:27

Årets julklapp 2012? Prislappen kan avskräcka men frakten ingår i priset.


Sugen på Endeavour, Atlantis eller Discovery? Nasas rymdfärjor ska pensioneras 2010 och nu erbjuder myndigheten hugade spekulanter någon av de tre farkosterna.

Det är lika bra att börja med det finstilta i kontraktet: Du ska helst ha ett tekniskt museum eller ett universitet i ryggen. Och du ska ha 42 miljoner dollar till hands. Dessutom tar åbäket plats med sin längd på 37 meter och vingbredd på 24. Vikten är knappt 70 ton med motorerna ombord. Fast dom ingår inte i köpet.

Här har du dimensioner och vikt. Klarar trädgården en färja?

Dessutom kan köpet komma att skjutas upp. Det hänger att avvecklingen går enligt planerna. Annars hotar ett besparingsalternativ som håller färjetrafiken igång ytterligare några år efter 2012.

Och så var det prislappen. 325 miljoner kronor är mycket pengar, men då ingår också en hel del jobb. Framför allt saneringen av bränslesystemet med dess rester av det cancerframkallande och giftiga ämnet hydrazin kostar över 200.000 kronor. Därtill kommer några småposter för att snygga upp skrovet och skeppa den med Nasas ombyggda 747:a till en flygplats nära dig.

Men vill du kan du alltså köpa dig en alldeles egen rymdfärja.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.