Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Rymdgubbar oskyldiga till skadad vindsnurra

Publicerad: 13 Februari 2009, 06:47

Nej, det var inte ett UFO som körde in i det brittiska vindkraftverket. Det fastslår ny utredning.


Morgonen 4 januari upptäcktes att en vindturbin i brittiska Conisholme tappat en av sina 20 meter långa blad och att ett annat var allvarligt tillknycklat.

UFO-entusiaster hävdade direkt att det var verket av en förbiflygande rymdfarkost som råkat köra in i vidkraftverket. Fler i trakten ska ha sett ovanliga ljussken på himlen. Andra menade att det måste ha varit ett litet propellerplan eller annat flygfordon som orsakat olyckan.

En utredning slår nu undan benen på båda dessa teorier. Exakt vad som hände är fortfarande oklart men det rör sig om att materialet var utslitet. De bultar som håller fast rotorbladet ser utnötta ut, enligt preliminära resultat.

– Det var genom undersökning av ringen av bultar som håller fast bladet som utredarna kunde fastställa att det inte rör sig om någon kollision, säger Dale Vince, vd för vindföretaget Ecotricity, till BBC.

Tillverkarna har studerat cirka 1.000 vindturbiner världen över av samma eller liknande modell men hittar inte samma förslitningsskador på dem. Den skadade turbinen är en av 20 vindkraftverk som snurrat på Conisholme sedan april 2008.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.