Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rymdkristaller ger bättre solceller

Publicerad: 30 augusti 2010, 06:53

Forskare planerar att använda rymdstationen ISS för att odla en ny typ av kristall. Rymdens vakuum ger kristallerna speciella egenskaper som gör att de kan användas för att förbättra effektiviteten i bland annat solceller.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolcellerTeknik

Planen är att odla extremt rena kristaller i ett rymdlaboratorium, antingen knutet direkt till ISS eller i en obemannad farkost som regelbundet kan docka med rymdstationen. Kristallerna kan användas i solceller och förbättra deras effektivitet med hela 60 procent, enligt forskarna bakom förslaget.

– Den unika vakuummiljön i rymden tillåter oss att gå framåt när det gäller datorer, solceller, höghastighetstransistorer och energi – alla dessa områden skulle vinna på att utveckla material i rymden, säger professor Alex Ignatiev från University of Houston till BBC News.

Det nya projektet finansieras främst av ryska federala rymdorganisationen Roskosmos, men involverar både ryska och amerikanska forskare. Projektet har redan delvis godkänts, men väntar på ett slutgiltigt klartecken under de kommande månaderna. I så fall kommer labbet att sättas i omloppsbana 2013.

De ultratunna halvledande filmer som man vill producera består av olika atomlager som placeras ovanpå varandra och tillsammans bildar en extremt komplex sammansättning.

– Dessa strukturer existerar inte i naturen, utan de är helt och hållet skapade av människan. Om de produceras i rymden kommer de att vara av mycket högre kvalitet än om de produceras på jorden. Och det betyder att vi kommer att få nya materialegenskaper som ger oss möjlighet att utveckla ny teknik som kan förbättra vår livskvalitet. Någonting helt nytt kommer att dyka upp och påverka oss mer än mobiltelefonernas intåg på marknaden, säger Alexandre Ivanov, chef på ett av Roskosmos forskningsinstitut.

Det främsta målet med Ignatievs forskning är att framställa nanomaterial som på ett effektivt sätt kan omvandla solljus till elektriskt ljus.

– Så prioriteten just nu är solceller. Men ett rymdbaserat vakuumlaboratorium kan vara användbart också till annat – i alla teknologiska processer där produktens renhet är av avgörande betydelse, säger Oleg Pchelyakov från Institutet för halvledarfysik i Novosibirsk.

Om projektet blir en framgång så är forskarnas långsiktiga mål att tillverka solceller på månen med hjälp av kraftverk drivna av just solenergi.

– Det låter som science fiction nu, men en dag kan det mycket väl bli en realitet, säger Ivanov.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev