Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rymdskepp eller vågkraftsboj i Stockholm?

Publicerad: 3 juni 2010, 07:48

Alien-invasion av Rosenbad? Eller bara Stockholms första vågkraftboj? Fortum vill visa upp potentialen i tekniken men någon el alstrades inte.


Ämnen i artikeln:

Vågkraft

På torsdagsförmiddagen sjösattes Stockholms första vågkraftboj. Bojen som tillverkats av Seabased alstrar dock ingen energi eftersom någon generator inte är ansluten till bojen. Istället handlar det om en marknadsföringsaktivitet från Fortum som ska pågå under Love Stockholm-veckorna.
– Vi kommer att finnas i Kungsträdgården för att prata om potentialen hos vågkraft, säger Agneta Molinder, presschef på Fortum.

Smärtfri sjösättning av vågkraftboj i Stockholm.

Sjösättningen som utfördes utanför Rosenbad vid Stockholms Ström blev extremt odramatisk. Bojen som hämtats från Fortums testanläggning i Lysekil lyftes med kranlastbil och placerades i det drygt fyra meter djupa vattnet som för dagen rörde sig med mellan 1 och 3 knop. Dagen till ära hade de kringliggande slussarna stängts för att förhindra alltför stora vattenrörelser.

Till vardags är Seabased-bojen förtöjd vid en permanentmagnetförsedd linjärgenerator som placeras på ett betongfundament på botten. Bojen fånger upp vågornas rörelseenergi som omvandlas till elenergi i generatorerna. I en vågkraftpark ansluts flera generatorer till ett undervattensställverk som via en sjökabel levererar den alstrade strömmen till land. Under föreställningen vid Strömmen finns ingen generator på plats, enbart en mindre modell av betongfundamentet. I skarpt läge kan en boj leverera omkring 50 kWh årligen.

För Fortum är inte sjösättningen det största huvudbryt för dagen. Bolaget väntar på besked från miljödomstolen och EU kring etableringen av en fullskalig vågkraftpark på drygt 400 aggregat utanför Smögen. Den 24 juni kommer utslaget från miljödomstolen. Om alla parter ger sitt gillande får Fortum tillgång till 139 miljoner kronor i beviljat investeringsstöd från Energimyndigheten. Hela anläggningen väntas kosta 250 miljoner kronor. Förhoppningen är att ge vågkraften en knuff i rätt riktning.
– Vågkraft är inte kommersiell i dag. Med parken ska vi lära oss mer och göra den kommersiell, säger Tomas Wall, utvecklingschef på Fortum.

För potentialen är stor, menar Tomas Wall.
– I Sverige, på de platser som är aktuella är energiinnehållet 6 kW per meter vågfront. Potentialen i hela Östersjön är 24 TWh och då kan den mäta sig med svensk vindkraft.

Utsatt position. Tomas Wall, utvecklingschef på Fortum går på djupet med vågkraft.

Energiinnehållet
kan tyckas blygsamt jämfört med exempelvis det på den norska atlantkusten. Där talar man om mellan 30 och 50 kW per meter vågfront. Men, menar Fortum, den typen av vågor ger andra utmaningar genom de stora krafter som verkar på en anläggning där. Den typ av boj som demonstreras i Stockholm är utformad för att absorbera energi i relativt små vågor, samtidigt som vågorna vid grov sjö ska skölja över bojen.

I ett
globalt perspektiv anses vågkraft kunna producera omkring 15.000 TWh. Av dessa bedöms 2.000 TWh kunna produceras i Europa.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vågkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News