Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rymdturism stort klimathot

Publicerad: 25 oktober 2010, 08:46

Sot från turistflyg med rymdraketer kan öka temperaturen vid polerna med en grad och minska polarisen med 5-15 procent, skriver tidningen Nature på nätet.


Privat rymdturism är en snabbt mognande industri. Den 22 oktober öppnade Spaceport America en avskjutningsramp i New Mexico. De kommande tre åren planerar rymdturismföretag som Virgin Galactic att skjuta upp två turistraketer per dag.

Vetenskapstidskriften Natures nyheter på nätet rapporterar om en artikel som ska tryckas i en annan vetenskaplig tidskrift, Geophysical Research Letters. Artikelförfattarna har med hjälp av modeller beräknat vad 1000 raketer per år med rymdturister skulle betyda för klimatet.

Resultatet är bland annat att temperaturen vid polerna skulle stiga en grad och polarisen minska med 5-15 procent.

Turistraketernas bränsle är idag en blandning av paraffin och flytande syre. Snart väntas de använda ett mer kommersiellt gångbart ”hybridbränsle” av syntetiskt kolväte och lustgas, som avger mer sot.

– Regn och väder tvättar ut partiklarna från atmosfären nära Jordens yta, men i stratosfären regnar det inte och de kan stanna kvar i 3 till 10 år, säger en av artikelförfattarna, Michael Mills som är atmosfärskemist vid National Center for Atmospheric Research i Boulder, Colorado, USA, till Nature.

– Det intressanta är att om man forcerar hela klimatsystemet i en punkt eller en hemisfär kan man göra stora förändringar, säger en kollega till Michael Mills som inte deltog i studien, till Nature.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News