måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Rysk läcka bakom urholkat Kyotoprotokoll

Publicerad: 25 augusti 2015, 08:34

Den frikostiga tilldelningen av utsläppskrediter inom Kyotoprotokollet har bidragit till att öka utsläppen med 600 miljoner ton koldioxid.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidUtsläppskrediterKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläpp

Det här visar en studie från Stockholm Environmental Institute (SEI).

Kyotoprotokollet har två mekanismer för att kompensera egna utsläpp med klimatprojekt på andra platser. Mekanismen för Joint Implementation (JI) tillåter certifierade företag att sälja utsläppskrediter till verksamheter i länder som har åtaganden enligt Kyotoprotokollet.

Fram till 2015 hade nästan 900 miljoner utsläppskrediter (Emission Reduction units, ERUs) utfärdats med hjälp av JI. Systemet bygger på att länderna i samband med försäljningen annullerar en av sina egna krediter (AAUs) för att på så sätt minska den samlade utsläppsmängden.

Den nya studien från SEI, som granskar handelsperioden 2008-2012, visar att över 90 procent av krediterna utfärdats av Ryssland och Ukraina, länder som hade mycket stora överskott av utsläppskrediter . Effekten på faktiska utsläppsreduktioner är därför mycket svår att bedöma.

Rapportens övergripande slutsats är att 80 procent av krediterna härstammar från projekt med ringa eller låg miljönytta.

“Joint Implementation har länge lidit av dålig kontroll och låg kvalitet. Den här studien är troligen dödskyssen för systemet som det ser ut idag, säger Eva Filzmoser, direktör på organisationen Carbon Market Watch i en kommentar.

Eva Filzmoser varnar för att länderna kommer att bygga in liknande överskott i det framtida systemet för utsläppshandel, ett system som kommer att omförhandlas på FN-mötet i Paris i december, och som gör det svårt att minska de faktiska utsläppen.

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 25 augusti.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev