Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ryska Duman ger greenpeaceaktivister amnesti

Publicerad: 18 december 2013, 12:51

På dagen tre månader efter gripandet beslutade idag den ryska Duman att ge amnesti till de frihetsberövade greenpeaceaktivisterna som genomfört en aktion mot rysk oljeborrning i Arktis.


Över två månader fick de 28 greanpeaceaktivisterna tillbringa i ryska fängelser för att de protesterat mot Rysslands oljeborrning i Arktis. I morse, på dagen tre månader efter gripandet, beslutade det ryska parlamentet Duman att ge aktivisterna amnesti.
– Jag är otroligt lättad, men firar ändå inte i segeryra. Jag och de andra har tillbringat två månader i fängelse för brott vi faktiskt inte begått, och åtalats med absurda brottsrubriceringar. Men nu verkar det här kapitlet vara över, och jag får äntligen åka hem till min familj, säger den svenske aktivisten Dima Litvinov, 51, från Kista utanför Stockholm.

För de ryska greenpeaceaktivister som deltog i protesten är läget emellertid mer problematisk.
– Just nu går tankar går till mina ryska kollegor. Accepterar de den här amnestin kommer de att ha belastningar i brottsregistren i sitt eget land – för brott de inte begått. Enbart för att vi tillsammans stod upp för att det sköra, utsatta Arktis måste skyddas från oljebolagens vansinniga framfart, säger Dima Litvinov.

Greenpeace berättar idag om det massiva stöd man fått från omvärlden för att få aktivisterna fria. Bland annat har över 860 fysisiak protester genomförts i 150 städer i 46 länder över hela världen. Över 2,6 miljonjer människor har skrivit protester till ryska ambassader och kändisar som Sir Paul McCartney, Madonna, Jude Law, Ewan McGregor, Juliette Lewis har uttalat sitt stöd liksom politiker som Dilma Rousseff, Angela Merkel, David Cameron, François Hollande, Ban Ki-moon och Hillary Clinton.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.