Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ryska forskare borrar hål i Antarktis för att upptäcka okända livsformer

Publicerad: 11 Januari 2011, 10:03

Ryska forskare har borrat sig fyra kilometer ned i Antarktis istäcke i sin jakt på oupptäckta livsformer. I slutet av januari beräknas de nå ned till den inbäddade och gömda sjön Vostok.


Ämnen i artikeln:

Antarktis

I fjorton miljoner år har sjön Vostok legat isolerad fyra kilometer ned i Antarktis istäcke. Nu har Antarktissekretariatet godkänt den ryska miljöbedömningen och försäkringarna om att sjön inte kommer att förorenas vid en operation, rapporterar tidskriften New Scientist

Den 16 kvadratkilometer stora sjön Vostok är 1050 meter djup och helt avskuren från 150 andra sjöar som ligger inbäddade i Antarktis istäcke. I slutet av januari kommer forskarna från Arktiska och Antarktiska institutet i Sankt Petersburg att få veta om det gömmer sig några oupptäckta livsformer i sjön.

Operationen inleddes reda
n för 12 år sedan. Nu har forskarna borrat sig 3,7 kilometer ned i istäcket och stannat endast 100 höjdmeter ovanför Vostok. De har fäst en specialbyggd kamera längst ut på borren som de kommer att köra ned genom de sista 20-30 meterna.

Forskningsledaren Valerij Lukin tror att de kommer att nå fram till sjön inom loppet av några veckor.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Antarktis

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.