Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ryska Interpol jagar miljöaktivister

Publicerad: 9 mars 2015, 11:38

Miljöaktuellt träffar aktivist som kämpar för sina fängslade vänner.


Den ryska miljörörelsen jobbar i motvind. Dmitri Sjevtjenko från organisationen Ekologiska väktarna Norra Kaukasus (EWNC) besöker Stockholm för att berätta om kampen för att rädda naturen i södra Ryssland.

– Situationen i Ryssland är mycket svår. Många miljöstrider utspelar sig i regionerna, och informationen därifrån når inte ut till länderna i väst, säger Dmitri Sjevtjenko till Miljöaktuellt.

Nu hotar domstolarna att likvidera hans miljöorganisation för gott. En regional domstol i södra Ryssland har redan fattat beslut om att den ska upplösas, och nu väntar alla på Högsta Domstolens beslut onsdagen den 11 mars.

– Ett sådant beslut skulle försvåra vårt arbete, vi skulle till exempel inte kunna initiera och genomföra några professionella utvärderingar längre, säger Dmitri Sjevtjenko.

Formella skäl ligger bakom domstolens beslut, även om företrädare för EWNC hävdar att den egentliga orsaken är deras motstånd mot flera av byggprojekten runt de olympiska spelen i Sochi som gick av stapeln förra vintern.

Det överhängande hotet om juridisk likvidering är bara en av många problem den ryska miljörörelsen möter. Ett annat är registreringen som ”utländsk agent”, något som närmast är att betrakta som landsförräderi.

Under sitt besök i Stockholm genomförde Ekoväktarna i Norra Kaukasus och Dima Sjevtjenko en manifestation till stöd för vännen och kollegan Jevgenij Vitishko, som avtjänar ett treårigt fängelsestraff.

För tre år sedan ledde Vitishko en aktion mot ett svartbygge inne i ett naturreservat, runt en fastighet som tros tillhöra den regionala guvernören. Vitishko arresterades och åtalades för skadegörelse och skada på egendom.

Vitishkos straff omvandlades senare till fängelse, i samband med de olympiska spelen i Sochi, samtidigt som president Putin gav amnesti åt medlemmarna i Pussy Riot, oligarken Chodorkovskij och över 30 Greenpeace-aktivister.

I förra veckan, den 4 mars, gick ryska Interpol även ut med efterlysning på Soren Gazarjan, som tillsammans med Jevgenij Vitishko ledde manifestationen vid svartbygget, men som  sökt politisk asyl i Estland.

– Det är jättekonstigt. Sådana efterlysningar brukar handla om grovt kriminella, terrorister och extremister, men Sorens enda brott var den här aktionen vid staketet. Så det här är något nytt, säger Dmitri Sjevtjenko till Miljöaktuellt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.