Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ryskt bolag sinkar norskt miljöbistånd

Publicerad: 25 November 2009, 14:32

Det ryska metallkombinatet Norilsk-Nickel bryter mot överenskommelsen med Norska staten, menar miljöminister Erik Solheim.


Norska staten har betalat 48 miljoner kronor för att minska utsläppen av svaveldioxid och tungmetaller från det ryska metallkombinatet Norilsk-Nickel. De har lovat att bidra med totalt 270 miljoner kronor.

Planen är att modernisera företagets fabriker i Nickel och Zapoljarny på Kolahalvön nära den nordnorska gränsen. Villkoret för det ekonomiska biståndet är att anläggningarna minskar sina utsläpp av svaveldioxid och tungmetaller med 90 procent.

När projektet startade för tio år sedan släppte de båda fabrikerna ut cirka 150 000 ton svaveldioxid varje år – vilket är fem gånger mer än hela Sverige. Idag släpper anläggningarna ut cirka 100 000 ton per år.

Nu försöker den nya ledningen i det ryska bolaget att bromsa ambitionen i arbetet. De vill förhandla fram ett nytt avtal. Detta har fått den norske miljöministern Erik Solheim att reagera, och igår tog han upp frågan till diskussion i norska stortinget.

Norska Naturvårdsverket tycker fortfarande att nivåerna är oacceptabla höga.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.