Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ryskt metallregn gör hål i paraplyerna

Publicerad: 12 januari 2012, 09:50

Nu investeras det miljardbelopp för att expandera metallindustrin i nordvästra Ryssland. En industri som helt saknar reningsutrustning och vars utsläpp dödar människor och ödelägger stora delar av landskapet.
– Det regnade hål i paraplyerna, säger en representant för en rysk miljöorganisation.


Det är SR Ekot som berättar om metallboomen i nordvästra Ryssland. Metallindustrin där saknar helt rening och har dödat stora skogsområden på kolahalvön. Statistiken talar också sitt tydliga språk gällande människornas hälsa, med högre sjuktal än i övriga ryssland. Bland symptomen från utsläppen av tungmetaller och svaveldioxid finns bland annat hudsjukdomar, cancer och högre barnadödlighet.

Trots den stora negativa påverkan på hälsa och miljön planeras det alltså nu för ökad produktion. SR Ekot berättar om metallföretaget Norilsk nickelfabrik i det rysna samhället Nikel som ligger tätt intill den norska gränsen. Fabriken där släpper ensam ut fem gånger så mycket svaveloxid som hela Norge gör på ett år. SR Ekot berättar om ett larm som kommit från Nikelborna då det inte blåst på ett par dagar och svavelföroreningar samlats över samhället. När regnet kom så gick det hål på paraplyerna.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.