Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ryssland: krav på stopp för gigantiska dammbyggen

Publicerad: 15 september 2009, 13:44

Olyckan vid vattenkraftverket i Jenisej i mitten av augusti krävde 74 liv. Det är fler än vid olycksplatsen i Tjernobyl. Nu kräver 30 ryska miljöorganisationer stopp för gigantiska dammbyggen och ökad insyn i planeringen.


Ämnen i artikeln:

RysslandVattenkraft

Totalt 74 personer omkom i olyckan vid rysslands största vattenkraftverk Sajano-Shushenskoj i mitten av augusti, meddelar ryska myndigheter. Orsaken är ännu inte klarlagd – maskinrummet fylldes snabbt med vatten när delar av den enorma anläggningen brast.

Energibortfallet har fått RusHydro, den ryska motsvarigheten till Vattenfall, att skynda på prövningen av ett kontroversiellt dammbygge för att få fram ersättningskapacitet – om planerna sätts i verket kommer 1 miljon hektar nästan orörd vildmark längs floden Jevenkij att läggas under vatten.

30 ryska miljöorganisationer har skrivit ett öppet protestbrev till den ryske premiärministern Vladimir Putin och pekat på vattenkraftsindustrins miljöeffekter. Landet bör istället satsa på energieffektivisering och på att renovera befintliga kraftverk, menar de.

— Ryssland måste se över sina vattenkraftsplaner och utesluta gigantiska och dåligt placerade dammbyggen, säger Alexej Knishnikov på ryska Världsnaturfonden.

Han är oroad över planerna på fler gigantiska kraftverksbyggen med föråldrad teknik.

Författarna till brevet skriver att Ryssland bör tillämpa Internationella Dammkonventionens regelverk, bland annat att göra ordentliga miljöbedömningar för stora dammbyggen. Myndigheterna bör även informera om och förankra planerna hos allmänheten – något som inte görs tillräckligt idag.

Medborgarnas möjlighet till insyn och kontroll i projekteringen av jättekraftverk försvårades avsevärt för två år sedan när regeringen avskaffade kravet på att låta oberoende expertis utvärdera miljöeffekterna. I dagsläget anlitas sådan kunskap endast om bygget sker i naturskyddade områden.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

RysslandVattenkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.