Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ryssland letar partner för vindkraftprojekt

Publicerad: 16 november 2010, 06:27

Rysslands statsägda Rosatom letar efter utländska partners för att bygga vindkraftsanläggningar både på hemmaplan och i andra östeuropeiska länder.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikRysslandTeknikVindkraft

Ryssland har idag nästan inga vindkraftverk, mycket på grund av landets stora gas- och oljeresurser. Endast en procent av landets totala elproduktion kommer från förnybara källor. Men nu vill regeringen att 4,5 procent av landets energi ska komma från förnybara källor 2020, skriver Reuters.

– Vi söker efter en teknikpartner. Det finns en önskan bland de ledande företagen inom vindteknik att få delta i den ryska vindkraftsmarknaden, säger Vladimir Kashenko, vd för Rosatoms utrustningsenhet Atomenergomash.

Kashenko vill inte nämna några namn, men säger att företag från Indien, Kina och Europa kan komma att bli potentiella partners.

Ett första projekt kan bli att bygga vindkraftparker i anslutning till sju ryska kärnkraftverk 2012. Därefter kommer man även att se sig om efter projekt i andra länder.

– Ukraina är mycket intressant när det gäller alternativ energi. Dessutom planerar vi att samarbeta med östeuropeiska länder som Bulgarien, Tjeckien, Turkiet och andra länder som traditionellt sett är vänligt inställda mot Ryssland, säger Kashenko.

Det ryska målet om 4,5 procent förnybar energi om tio år kan jämföras med EU:s motsvarande mål på 20 procent.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.