Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ryssland överväger att ratificera Parisavtalet

Publicerad: 7 februari 2019, 12:31

Oljeborrning i Ryssland.

Foto: Maksim Safiullin/Wikimedia commons

Ryssland står för fem procent av världens utsläpp av växthusgaser men har ännu inte ratificerat Parisavtalet. Nu har en stor lobbyorganisation i Ryssland svängt och en ratificering håller på att utredas.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Ruslan Edelgeriev, Rysslands chefsrådgivare i klimatfrågor, har utsett en arbetsgrupp av regeringsexperter som under februari arbetar med en rapport som väger för- och nackdelar med en ratificering. I mars ska den landa på Vladimir Putins skrivbord och ett beslut kan komma under första kvartalet i år.

Som stor olje- och gasproducent står Ryssland för fem procent av världens utsläpp av växthusgaser. Ryssland var också ett av fyra länder som i december blockerade ett välkomnande av den internationella klimatpanelen IPCC:s rapport om den dramatiska skillnaden på en uppvärmning på 2 och 1,5 grader, vid FN:s klimatmöte COP24 i Polen.
Enligt en webbartikel i den ryska tidningen Kommersant så kan Ryssland nu ändå komma att påskynda en ratificering, bland annat sedan en av de främsta motståndarna till en ratificering har svängt. Det är den ryska unionen av industrialister och entreprenörer, RSPP, som meddelat miljöministeriet att det inte längre är emot en ratificering.

”Om beslutet om ratificering fattas under de kommande månaderna kan internationella godkännanden ta ytterligare sex månader, det vill säga Ryska federationen kan bli part till Parisavtalet vid nästa FN-klimatkonferens”, skriver tidningen Kommersant.

De övriga tolv länder som ännu inte har ratificerat Parisavtalet är Angola, Eritrea, Iran, Irak, Kirgizistan, Libanon, Libyen, Oman, Sydsudan, Surinam, Turkiet och Jemen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev