Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ryssland planerar gasledning genom världsarv

Publicerad: 13 november 2014, 10:31

Statliga energigiganten Gazprom ligger bakom planerna.


Ryska myndigheter har valt att gå vidare med ett stort byggprojekt som
kommer påverka ett av landets unika naturområden. Det är Gazprom som planerar för en gasledning till Kina som ska gå genom ett område i södra Sibirien som kallas the Golden Mountains of Altai, och som är ett av Unescos världsarv, rapporterar The Moskow Times.

I området lever bland annat den hotade snöleoparden. Projektet ska ha lagts på hyllan förra året efter att Unesco hotade att stryka området från världsarvslistan. Men planerna togs fram igen i september som en del i Rysslands försök att sluta en geopolitisk och ekonomisk allians med Kina, skriver The Moscow Times som uppger att varken Gazprom eller den ryska regeringen velat kommentera saken.

Att Unesco stryker ett område från sin världsarvslista är myket ovanligt och har bara skett två gånger tidigare i historien, skriver tidningen.

Enligt Unesco fanns det i början av året 981 världsarv i 160 länder. Av dessa är 759 kulturarv, 193 är naturobjekt, och 29 blandade objekt det vill säga både natur- och kulturarv. Objekten, skriver Unesco, ska ha ”enastående universellt värde”.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.