Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ryssland tvekar om Kyotoavtalet

Publicerad: 30 september 2003, 12:18

Många hade hoppats att Rysslands president Vladimir Putin i måndags skulle ha gett sitt ja till ett undertecknande av Kyotoprotokollet. Det blev istället ett nja, och när ett riktigt besked ges gav han inget svar på.


Ett ja från Ryssland hade omedelbart öppnat vägen för det internationella arbetet med att begränsa växthuseffekten. För det krävs att länder som står för minst 55 procent av världens koldioxidutsläpp ratificerar avtalet. Till dags dato är summan uppe i 44 procent. Ryssland med sina 17 procent har därför en nyckelroll.

Den troligaste förklaringen till Rysslands avvaktande, skriver Svenska Dagbladet, är att landet vill få ut så mycket som möjligt av ett ja. Ryssland vill tjäna mer ekonomiskt och ha konkreta investeringsförslag, enligt källor i presidentadministrationen.

Sveriges miljöminister Lena Sommestad tror att Ryssland så småningom kommer att skriva på avtalet:

– Många kände det som att Putin gav dubbla signaler i sitt tal. Han var avvaktande, men visade samtidigt att han är intresserad av miljöfrågor och att han kände en seriös oro i de här frågorna, säger hon i Svenska Dagbladet.

Lena Sommestad anser att det är viktigt för såväl Sverige som EU att fortsätta en konstruktiv dialog med Ryssland.

Sedan tidigare har USA vägrat att skriva på avtalet.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.