Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

S: bygg tunnelbana i Förbifarten

Publicerad: 11 Januari 2011, 09:20

Det stora motorvägsbygget Förbifarten är dåligt anpassat till kollektivtrafik. Socialdemokraterna vill bygga spår i tunneln för att knyta ihop tunnelbanan, rapporterar ABC-nytt.


Den planerade motorvägen Förbifarten utanför Stockholm beräknas öka trafikmängden med 80 procent till 2030. Ett av regeringens oftast nyttjade argument för att motivera bygget är att det skulle förbättra för kollektivtrafiken.

Men Socialdemokraterna som sagt ja till Förbifarten säger nu att motorvägen är för dåligt anpassad till kollektivtrafik.

– Med den planering som finns nu kommer bara sju procent av trafiken på Förbifarten att vara kollektivtrafik. Det duger inte, säger oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s) till ABC-nytt.

Carin Jämtin skulle helst se någon slags spårtrafik i Förbifarten som binder ihop tunnelbanans gröna och röda linje. Eller en tvärbana som bygger ihop linjen från Kista med Tvärbana Syd som ska gå från Skärholmen till Flemingsberg.

Men frågan är om Socialdemokraterna får något gehör från de borgerliga partierna som har egen majoritet i Stockholm stad. Tiden är knapp och Trafikverket räknar med att börja bygga den långa tunneln under Mälaren redan nästa år.

Det moderata trafikborgarrådet Ulla Hamilton gör tummen ned till Jämtins förslag om ett blocköverskridande samtal i ämnet. I en skriftlig kommentar till ABC-nytt säger hon att planen är att Förbifarten ska trafikeras av stombussar och inget annat.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.