fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

S efter IPCC-rapporten: Reducera utsläppen i EU med 50 procent

Publicerad: 1 april 2014, 09:36

Svenska politiker ser allvarligt på FNs nya klimatrapport. Nu kräver man hårdare åtgärder från regeringens sida.

Ämnen i artikeln:

FnLena EkModeraternaSocialdemokraternaSveriges RadioVänsterpartiet

Häromdagen presenterades FNs nya klimatrapport där man konstaterade att klimathotet blir allt mer akut. Svenska politiker ser allvarligt på rapporten. Socialdemokraterna vill skärpa kraven inom EU med en halvering av utsläppen till 2030.

– Vi ska reducera utsläppen på EU-nivå med 50 procent till 2030, och vi ska sätta upp bindande mål på EU-nivå för både förnybar energi och energieffektivisering. De här tre delarna hänger ihop. Sverige kan göra mycket som land, men vi kan också agera starkt i internationella sammanhang och där är EU jätteviktigt, säger Karin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, till Sveriges Radio.

Vänsterpartiet vill ha mer fokus på miljöfrågan i valrörelsen och har begärt en aktuell debatt i riksdagen med anledningen av klimatpanelens rapport.

– Det här visar ju att klimatet är den stora ödesfrågan för framtiden. Och det måste bli en del av valrörelsen, både valet till EU-parlamentet och till riksdagen. Därför har vi idag begärt att riksdagen samlas till en aktuell särskild debatt. Inget är faktiskt viktigare än att diskutera hur vi kan få ner utsläppen av det som förstör jordens klimat, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt som är kritisk till regeringens klimatpolitik.

Men Enligt Anders Flaking statssekreterare hos Miljöminister Lena Ek gör regeringen redan mycket för att förbättra klimatet och några ytterligare åtgärder till följd av klimatrapporten planeras inte.

– Jag tycker vi har intagit en position som ligger i framkant inom EU i den här frågan, och det är regeringens position. Det är naturligtvis alltid lättare för oppositionen att kräva tuffare åtgärder men här är det viktigt att få ett brett stöd inom EU så att det här blir kraftfullt, säger Anders Flaking till SR.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev