Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

(S): Internationella klimatåtgärder inte alltid bra

Publicerad: 23 Juni 2011, 11:24

Vissa internationella klimatåtgärder kan snarast förvärra problematiken. Det menar Matilda Ernkrans och Sara Karlsson (S) som i Svenska dagbladet debatterat frågan med Andreas Carlgren (C).


Ernkrans och Karlsson, båda riksdagsledamöter för Socialdemokraterna skriver bland annat:

”De nu kritiserade projekten handlar om att förstöra två klimatfarliga industrigaser. (…) Nu har EU stoppat köpen av dessa krediter för de europeiska energiintensiva bolag som ingår i EU:s handel med utsläppsrätter (ETS). Anledningen är att klimateffekten är tveksam. Men nationer kan alltså fortfarande köpa dem via FN för att uppfylla sina nationella mål. Och Sverige har med dessa i sin portfölj, det framgår av Energimyndighetens sammanställning.
     Vi menar att Sverige måste rensa ut dessa tveksamma krediter för industrigaser från den svenska portföljen av CDM-krediter eftersom just dessa krediter med stor sannolikhet inte ger några utsläppsminskningar. Vi tycker att det är dubbelmoral från regeringen att förbjuda företag att använda dem, men sedan själv räkna med dem i den statliga klimatpolitiken utan att göra den egna hemläxan."

I ett svar kontrar miljöministern:

"Sanningen är att det var en S-regering som 1999 investerade i den fond som sedan skaffade dessa krediter. Alliansregeringen har inte förvärvat en enda sådan kredit. Sanningen är också att det S-duon gör till en stor sak handlar om två projekt och potentiellt om en procent av de svenska utsläppsminskningarna. Sverige kommer dessutom att ställa sig bakom den danska deklarationen om att inte använda dessa krediter."

Debatten om olika projekts klimatnytta lär fortsätta i takt med att Sverige satsar allt mer på internationella klimatåtgärder.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.