Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

S om Ojnare: ”Jobben viktigare än naturen”

Publicerad: 10 augusti 2015, 06:48

Snart avgörs striden om Ojnareskogen på Gotland.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 10 augusti.

Innan månaden är slut ska regeringen ha fattat beslut om vad som ska hända med området kring Ojnareskogen på norra Gotland, där företaget Nordkalk vill öppna ett nytt kalkbrott.

Marken som gränsar till två Natura 2000-områden har själv mycket höga naturvärden, och det har pågått en konflikt kring området i många år. Dagens Nyheter, som i dag går igenom några av alla de turer som varit, skriver:

”Flera myndigheter och organisationer, bland andra länsstyrelsen på Gotland, Naturvårdsverket, Artdatabanken och en rad miljöorganisationer är emot ett kalkbrott. De anser att det inte bara hotar en skyddsvärd natur, utan dessutom skulle innebära en risk för vattentillgången.”

Men från politiskt håll har Socialdemokraterna och Miljöpartiet svårt att komma överens i frågan. Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) säger till DN:

– Vi och MP har skilda uppfattningar här. Vi har tagit beslut att vatten är viktigast, sedan jobben och sist naturen. Kan vatten säkras med kalkbrottet så är det okej från vår sida.

När Miljöaktuellt intervjuade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) under Almedalsveckan sa hon:

– Vi har fått in Naturvårdsverkets underlag och där är rekommendationen tydlig. Naturvårdsverket anser att det här området har den kvalitet som gör att det ska bli ett Natura 2000-område. Regeringen har nu att bereda det ärendet, medveten om de vetenskapliga kriterier som finns uppsatta i art- och habitatdirektivet med mera. Vi avser att komma till beslut så snart som möjligt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.