Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

S-politiker: ”Löfven måste sluta jobba för kärnkraft”

Publicerad: 27 januari 2012, 06:47

I går skrev Miljöaktuellt om nya S-ledaren Stefan Löfvens syn på kärnkraften, i dag får hans linje intern kritik.


Tvärtemot Socialdemokraternas partilinje att kärnkraften ska avvecklas har den tillträdande ordföranden Stefan Löfven uttalat sig positivt om en utbyggnad.
– Det får han sluta med att jobba för. Han får ju en annan uppgift om han nu blir partiordförande än den han haft som ordförande i IF Metall. Det hoppas jag att han förstår. Så är det för alla som tar på sig ett politiskt uppdrag, att man är mer än företrädande för sin egen åsikt, säger Jonas Gunnarsson som ansvarar för kärnsäkerhetsfrågor i partiet till Ekot.

I går kunde Miljöaktuellt berätta vad Löfven sagt till tidningen i höstas angående bland annat en bred energiöverenskommelse över blockgränserna. Det är något som de flesta inom partiet är överens om, skillnaden är att Löfvens bild av en sådan överenskommelse inkluderar utbyggd kärnkraft.
– En bred energiöverenskommelse är därför viktig för Sverige och i en sådan måste kärnkraften finnas med som en viktig del i vårt elproduktionssystem, sade han till Miljöaktuellt i höstas.

Lars Johansson, gruppledare för Socialdemokraterna i näringsutskottet, säger att Stefan Löfven måste anpassa sig till den socialdemokratiska linjen, men konstaterar också att linjen kan förändras.
– Det är så att alla omfattas av det program vi gick till val på och den politik som gäller för innevarande mandatperiod. Sedan finns alltid utrymme att tolka det eller att förändra politiken. Politik är en levande materia, säger Lars Johansson till Ekot.

Anders Danielsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.