torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

S: Regeringens tågpolitik är obegriplig

Publicerad: 31 oktober 2012, 12:43

Regeringen är på väg att låsa in Sverige i en tågstandard som utesluter möjligheten att köra snabbtåg, trots att den europeiska järnvägen håller på att byggas ihop. Det hävdar Socialdemokraterna som nu föreslår att landets tre första höghastighetsbanor för tåg byggs.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Socialdemokraterna Magdalena Andersson och Anders Ygeman presenterade igår ett nytt förslag om höghastighetsbanor.
– Vi tar första steget mot ett modernt höghastighetsnät av Europeisk standard. Vi bygger för framtiden och använder där regeringen bygger för 90-talet, sade Anders Ygeman på en pressträff.
– Att kunna köra snabbtåg utökar arbetsmarknadsregionernsa. Man kan ta jobb som ligger längre bort, vilket är viktigt för sysselsättning och tillväxt, säger Magdalena Andersson som är socialdemokraternas ekonomiske talesperson.

De sträckor som Socialdemokraterna syftar på är främst sträckorna Göteborg-Borås, Stockholm-Linköping och Malmö-Hässleholm. Socialdemokraterna kritiserar också regeringen för att man aldrig ger raka besked i tågfrågan och att man istället talar om "snabbare tåg".
– Vi föreslår att de nya spåren byggs enligt den europeiska standarden på 320 km/timmen. Det är en standard som finns i flera länder och det är den planering som Trafikverket gjort. Regeringen är på väg att låsa in Sverige i en standard som utesluter möjligheten att köra snabbtåg, vilket är obegripligt, säger Magdalena Andersson till Riksdag & Departement.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev