Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så agerar Naturvårdsverkets på Carlgrens kritik

Publicerad: 22 Juni 2009, 07:16

Förra veckan fick Naturvårdsverket kritik från miljöminister Andreas Carlgren för att skogsägare inte fick pengar för såld skog att för att göra naturreservat. Nu meddelar Naturvårdsverket att man omfördelat budgeten för biologisk mångfald.


Ämnen i artikeln:

SkogMaria ÅgrenMiljödepartementetNaturvårdsverketAndreas Carlgren

Naturvårdsverket menar att det behövs mer pengar för att möta intresset från skogsägare som vill sälja skog för att bli naturreservat. Därför har Naturvårdsverket beslutat att omfördela sin budget för biologisk mångfald. Det handlar dels om egna besparingar på Naturvrådsverket och dels att man återtar medel från länsstyrelserna.
– Nu har vi insett att vi behöver omfördela medlen för att få mer pengar till områdesskyddet av skog detta år. Vi och länsstyrelserna behöver kunna avsluta reservatsaffärer och betala markägare, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren.

För att genomföra omfördelningen drar Naturvårdsverket in 5 procent från varje länsstyrelse på sex finansposter vilket motsvarar 17 miljoner kronor. Enligt Naturvårdsverket ska länsstyrelserna själva avgöra hur besparingen ska ske.
– Vi vill inte bestämma var nerdragningarna exakt ska ske, men pekar i brev till länsstyrelserna ut att åtgärdsprogrammen kan vara en lämpligt arbete att skjuta upp till kommande år. Vi frågar länsstyrelserna också om de kan se vilka andra insatser som kan senareläggas, säger Maria Ågren.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.