Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så ambitiöst är Volvokoncernens nya utsläppsmål

Publicerad: 28 november 2014, 09:13

Volvokoncernen har satt ett mål om att minska utsläppen med 40 miljoner ton till 2020. Men hur stor del det är av bolagets totala utsläpp är hemligt. Enligt Miljöaktuellts uppskattningar innebär målet att utsläppen ska kapas med nästan en tredjedel på fem år.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltVärldsnaturfondenVolvo

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 27 november.

I onsdags skrev Miljöaktuellt om Volvokoncernens förnyade samarbete med Världsnaturfonden WWF och målet att minska utsläppen från Volvos produkter och produktion med minst 40 miljoner ton koldioxid från 2015 till 2020 jämfört med 2013. Men är det mycket eller litet i förhållande till de utsläpp som koncernen och dess fordon har idag? Hur många procents minskning innebär målet? En fråga som är svår att få svar på, för då behövs siffran som alla vill ha tag på – den om hur stora utsläppen är i nuläget.

– Jag förstår att du letar efter den siffran, det skulle jag också ha gjort, men vi lämnar inte ut den. Det är nog nästan den känsligaste uppgiften du kan hitta av konkurrensskäl, för den säger hur mycket vi tänker effektivisera våra produkter. Det talar om våra kommande produktplaner, säger Gunnar Bengtsson, Volvokoncernens miljöchef till Miljöaktuellt.

Den siffra som är känslig är alltså den om hur mycket Volvokoncernens fordon släpper ut totalt under sin livstid – inräknat produktion och användning. Den skulle nämligen avslöja hur mycket 40 miljoner ton är i relation till dagens utsläpp och därmed hur företaget planerar att bränsleeffektivisera sina fordon fram till 2020.

Det går att ändå få en bild, för enligt företaget är utsläppen från produktionen bara en procent av de totala utsläppen under fordonens livslängd. Hur stora utsläppen från produktionsanläggningarna är står i hållbarhetsredovisningen för 2013: 280 000 ton. Det innebär att de totala utsläppen från fordonen landar runt 28 miljoner ton 2013.

På fem år, 2015–2020, blir det 140 miljoner ton. Att minska utsläppen med 40 miljoner ton under den perioden innebär alltså en radikal förändring av Volvokoncernens utformning av fordonen då utsläppen ska ned med nästan 30 procent på fem år. Dock är det oklart hur stora förändringar som ska ske för varje produktgrupp.

– Vi går inte ut med någon siffra, men det vi säger är att de här 40 miljoner tonnen är ett åtagande mot WWF där vi ska nå det här genom att energieffektivisera produkterna. De har kontrollerat åtagandet, att det är utmanande och ska göra oss ledande i klassen, säger Gunnar Bengtsson.

Utöver utsläppsmålet ska ett flertal aktiviteter genomföras, däribland utveckla klimatsmartare lastbilsprototyper och samarbeta med städer för att utveckla kollektivtrafiken.

Läs koncernens hållbarhetsredovisning här.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.