Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så använde Landvetter 5 000 kvm asfalt för att minska utsläppen

Publicerad: 8 juni 2016, 11:12

Med smarta lösningar bidrar Landvetters nya taxiparkering till minskade utsläpp från de cirka 1 000 taxibilarna som varje dag hämtar resenärer från flygplatsen.


Ämnen i artikeln:

ElbilarGlobal UppvärmningHållbara TransporterKoldioxidMiljöbilVäxthuseffektenVäxthusgaser

Den nya taxiparkeringen på Landvetter används av taxibilar i väntan på att kunder ska hämtas upp vid terminalen. I stället för att taxibilarna, som tidigare, stod i kö kan bilarna nu ställa sig var som helst på den 5 000 kvadratmeter stora parkeringen och i tur och ordning kallas fram när det är dags för körning. Det gamla kösystemet medförde en mängd starter och stopp för bilarna vilket gav betydligt högre utsläpp än den nya lösningen där taxibilarna står parkerade.

Swedavia, som driver flygplatsen Landvetter, har också beslutat att de minst utsläppande taxibilarna ska premieras och få förtur till körningar. Alla taxibilar som drivs av el eller biogas kommer att kallas fram för andra taxibilar. Swedavia har sedan länge ett avtal med taxibolagen om att alla taxibilar som hämtar från Landvetter ska vara miljöbilar.
– Vi jobbar på många plan för att vår verksamhet ska vara hållbar. På det här sättet hoppas vi tillsammans med taxibranschen och drivmedelsleverantörer kunna bidra till att även transporterna till och från flygplatsen blir mer hållbara, säger flygplatsdirektör Charlotte Ljunggren.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.