Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så använder regeringen utsläppsstatistik som propagandaverktyg

Publicerad: 20 december 2011, 08:40

Naturvårdsverket bekräftade igår de kraftiga svenska utsläppsökningar för 2010 som Miljöaktuellt tidigare berättat om. Nu skyller regeringen på tillväxten. När utsläppen däremot minskade kraftigt 2009 hette det att orsaken var alliansregeringens framgångsrika klimatpolitik.


Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Naturvårdsverket bekräftade igår den krafiga ökningen av svenska utsläpp av växthusgaser år 2010 som Miljöaktuellt tidigare berättat om. Naturvårdsverkets beräkningar gör gällande att utsläppen ökade med 11 procent jämfört med året innan – 2009. Totalt släpptes det ut 66,2 miljoner ton växthusgaser 2010, jämfört med 59,7 miljoner ton växthusgaser 2009.

Den här gången förklarar Naturvårdsverket och miljöminister Lena Ek utsläppsökningen med att industrin återhämtar sig från en tidigare lågkonjunktur. Annat var det emellertid då Sverige 2009 upplevde en rekordminskning med 3,5 miljoner ton koldioxid. Då hette det, enligt dåvarande miljöminister Andreas Carlgren, att "Rapporteringen bekräftar att vi är på rätt väg både för att nå vårt beting i EU och vårt klimatmål på minus 40 procent".

Inte ett ljud om att minskningen berodde på en inbromsning av den svenska ekonomin. Istället skrev Andreas Carlgren bland annat vidare "Betydelsefulla faktorer som påverkar transportsektorns utsläpp är den politik som förs för att öka andelen miljöfordon och öka bränsleeffektiviteten i fordonsflottan. Detta sker bl.a. genom styrning av koldioxidskatten, stimulanser till miljöbilar samt utbudet av förnybara drivmedel."

2009 var det alltså den förträffliga allianspolitiken som skapade en rekordminskning av utsläppen. När utsläppen år 2010 istället ökar är det istället näringslivets tillväxt som bär ansvaret.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.