Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så används gröna EU-pengar till nya smutsiga kolkraftverk

Publicerad: 7 maj 2010, 07:44

Nya opublicerade EU-riktlinjer visar att miljardtals euro från EU:s utsläppshandel kan komma att användas till att bygga nya smutsiga kolkraftverk.


Ämnen i artikeln:

UtsläppshandelKolkraft

Europeiska länder kommer att få möjlighet att använda pengar från EU:s utsläppshandel, som syftar till att minska utsläpp av koldioxid, till att bygga nya koleldade kraftverk. Detta smått bisarra faktum konstaterar brittiska The Independent efter att ha tagit del av nya opublicerade EU-dokument.

The Independent hävdar att miljartals euro från EU:s utsläppshandelsprogram, ETS, kan komma att användas av stater för att investera i nya kolkraftverk. Situationen har uppkommit då nya fattigare EU-stater som Polen fruktat att ETS skulle bli för kostsamt. Därför har EU gett tillstånd att använda delar av vinsterna från ETS för att stötta inhemsk energisektor – inte bara i Polen utan i alla EU-länder.

Idag delas en del utsläppsrätter ut gratis i ETS men 2013 kommer 100 procent av utsläppsrätterna att få ett pris och enligt The Independent kommer vinsterna från programmet att bli stora – det handlar om tiotals miljarder euro varje år.

Nya
opublicerade EU-riktlinjer som The Independent tagit del av ska alltså delar av dessa vinster användas som statligt stöd till byggandet av kraftverk. I dokumenten pratas det om att vinster från ETS kan stå för 15 procent av kostnaden för "högeffektiva CCS-förberedda kraftverk".

The Independent konstatarer att kruxet just ligger i det lilla ordet "CCS-förberedda" vilket också fått många miljöorganisationer att reagera. Kollagring är en framtidsteknik och kritikerna menar att det är dumt att redan idag förlita sig på att den faktiskt kommer att fungera. Och som tidningen också konstaterar behöver "CCS-förberdda" inte betyda mer än att det finns mark avsatt i anslutning till ett kolkraftverk som i ett antal år ska fortsätta spruta ut kol. Lika relativ anser man att termen "högeffektiv" är.
– Vad de här dokumenten visar är att enorma summor som samlats in för att reducera utsläppen kan komma att användas till att öka utsläppen genom att hjälpa jättelika tyska energiföretag att bygga de mest utsläppande kraftverken som finns, säger Greenpeace Joss Garman till The Independent.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

UtsläppshandelKolkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News