Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så arbetar du bättre hemifrån

Publicerad: 13 juni 2010, 06:35

Att arbeta hemifrån någon dag i veckan är etablerat på många arbetsplatser. Den stora fördelen är att kunna arbeta mer koncentrerat, men det tar ofta ett tag innan strukturen sätter sig och omgivningen förstår att du jobbar – fast du är hemma.


Inga telefoner som ringer i kontorslandskapet, inga kolleger som kan störa när som helst, inga slentrianmässiga möten. Det slipper den som arbetar hemifrån då och då.

Psykologen Camilla Kylin som forskar om ledarskap på Försvarshögskolan konstaterar utifrån sin tidigare avhandling om distansarbete och flexibla arbetsformer, att det är möjligheten att arbeta ostört som upplevs som största fördelen.
– Det råder en slags social ”overload” på många arbetsplatser och det är inte så lätt att dra gränser. De som arbetar hemma upplever att de får en annan struktur på sitt arbete när de sitter hemma, och att de kan koncentrera sig bättre.

Lugnet och koncentrationen infinner sig inte automatiskt. För de flesta krävs det en intrimningsfas i början för att skapa en struktur och sätta gränser både i tid och rum.

Studien
visar också att många upptäckte att deras arbete i hemmet inte hade samma legitimitet som när de var på kontoret.

Omgivningen var inte särskilt öppen eller van vid personer som arbetar på distans. På kontoret blev de inte störda men när de arbetade hemma blev de störda av grannar, barn, mormödrar och andra. De var ju ändå hemma, och då kunde de väl prata en stund eller åka och handla. Det är så inpräglat i samhället att man arbetar på kontoret och är ledig hemma. Det upplevde många som jobbigt, men de fick lära sig säga ifrån och vara tydliga med att de faktiskt arbetar.

Även mot
den egna arbetsplatsen är det viktigt att vara tydlig så att det inte uppstår irritation om kolleger måste ta över akuta arbetsuppgifter som dyker upp.
– Bara man kommunicerar och stämmer av förväntningarna med chef och kolleger brukar det fungera.

I början handlar det om att hitta sina egna former för att arbetet och hur man blir som mest effektiv.
– Det kan se väldigt olika ut. Lyssna till dig själv så att du gör det bästa av det. Det kan vara att sitta i soffan och jobba ibland, att tillåta sig att ta en joggingtur på lunchen eller hoppa över lunchen för att sluta arbetet tidigare.

Många tyckte att distansarbetet gjorde dem effektivare. Det ger möjligheter att kombinera mindre hushållsuppgifter med arbetet som många tyckte var positivt.
– Vissa hänger tvätt när de har tappat tråden i jobbet. De bryter tankearbetet med några minuters praktiskt arbete för att sedan komma tillbaka med ny kraft.

Samtidigt som mobilt arbete ger stor frihet och flexibilitet är det viktigt att strukturera sig och skapa rutiner, påpekar Camilla Kylin.
– Att jobba hemma mycket kan försvåra den sociala kontakten med jobbet. Korridorsnacket är trots allt också en viktig informationskälla.

Det håller Louise Ribbing, författare till boken Att arbeta på distans, med om.
– En riktlinje är att inte arbeta mer än ett par dagar i veckan på distans. Då behåller du en naturlig kontakt med jobbet.

Den som måste distansarbeta under längre perioder bör planera in sociala kontakter aktivt.
– Försök att vara medveten och strukturerad kring det som är spontant och omedvetet när du jobbar på kontoret. Planera in sociala mejlkontakter på mer personlig basis och var mån om att ha tät kontakt med din chef. Kanske bör ni till och med utvidga er kontakt. Åk till huvudarbetsplatsen ibland för att visa upp dig och bibehålla sociala kontakter med kollegerna.

Många
har höj- och sänkbart bord, stol som går att ställa in och headset på jobbet, men få tänker på ergonomi när de arbetar hemma.
– De tar sin bärbara dator och sätter sig vid köksbordet. Sker det ofta kan de få muskelvärk eller andra besvär eftersom de arbetar på ett felaktigt sätt, säger Louise Ribbing.

Karin Myrén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.