Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så äter du klimatsmart i påsk

Publicerad: 31 mars 2015, 09:53

Miljöaktuellt listar fem tips på hur du undviker ångest över påskmaten.


Ämnen i artikeln:

Ekologiskt

Handla matvaror fri från barnarbete, regnskogsskövling och utrotning av djurarter.

1. Välj ekologiska ägg
Enligt Naturskyddsförenigen får endast hönor på KRAV-märkta gårdar vara utomhus. Hönsen äter också KRAV-märkt foder som inte innehåller konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller soja som odlas på regnskogsmark.

2. Låt bli ålen
Om du vill ha fisk på påskbordet bör du välja sill. Fisken äter främst plankton och bidrar inte till utrotning av andra arter i haven. Laxen däremot äter andra fiskar och föds upp på fiskmjöl gjord av stora mängder fisk. Vill du ändå ha lax på matbordet – köp ekologisk lax. Ålen ska du bojkotta helt, fisken är både utrotningshotad, rödlistad och fridlyst.

3.  Välj godis som inte har koppling till barnarbete och palmolja
Enligt Folktandvården konsumerar vi 6000 ton godis under påsken. När du köper påskgodis – välj Fairtrademärkt eller ekologiskt godis. Förutom de giftiga bekämpningsmedel som används vid produktionen förekommer det barnarbete vid kakaoproduktionen världen över. Därför bör du välja ekologisk choklad. Palmolja är en ingrediens som finns i olika storters godis och odlas i Malaysia och Indonesien. Skövlingen av regnskog sker till förmån för oljepalmsplantagen.

4. Ät inte lamm som vuxit upp under våren
En växande tradition på påskbordet är lamm. Lamm som föds upp på hösten är bäst att äta då de föds upp utomhus. Lamm som är färskt till påskbordet föds upp inomhus och utfodras med kraftfoder i stället för vilt gräs. Därför är det bättre att köpa fryst, ekologiskt lamm.

5. Se upp för besprutad potatis
Flera potatissorter som odlas i Sverige besprutas med gifter som sedan rinner ner i vattendrag eller tas upp av luften. För miljöns bästa är det därför viktigt att välja obesprutad potatis.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Ekologiskt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.