Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så återvinner du rätt i jul

Publicerad: 16 december 2015, 12:08

Vad ska man egentligen tänka på nu i juletider då det gäller sopsortering?


Ämnen i artikeln:

Avfall Sverige

Nyligen skrev Miljöaktuellt om att svenskarna behöver bli bättre på att återvinna sina plastförpackningar. Många läsare blev förvånade av att kladdiga plastförpackningar inte försvårar själva återvinningen, och flera hörde även av sig och undrade om det fanns några fler återvinningstips nu inför julen.

Miljöaktuellt mejlade Karin Jönsson på Avfall Sverige. Hon är med och driver sajten sopor.nu där det ges en rad olika tips om hur man sorterar sitt avfall, varför det bör sorteras, var avfallet ska lämnas och vad som händer sedan.

Är det något som vi i Sverige ofta brukar göra fel när vi sorterar våra sopor?

IVL släppte en rapport nyligen om plastförpackningar. Generellt är det detta vi är sämst på att sortera för materialåtervinning.

Hur sorterar man egentligen julklappspapper, som kan ha på sig både snöre, tejp och etiketter?

Rekommendationen är att ta bort tejp, etiketter och snören innan pappret läggs i kartongåtervinningen (pappersförpackningar). Mindre mängder tejp och snören funkar i återvinningen av pappersförpackningar (däremot inte i återvinningen av returpapper).

Vad gäller för andra vanliga saker, som värmeljus, julkort och kuvert?

Värmeljus lämnas till kommunens återvinningscentral – kom ihåg att lossa vekhållaren så att aluminium och stål kan återvinnas var för sig.Julkort och kuvert läggs i vanliga soppåsen (restavfall/brännbart). Spelande julkort är dock ett elavfall och lämnas till kommunens insamling (eller till butiker med insamling).

Är det något annat man ska tänka på nu i juletider då det gäller sopsortering?

Allra helst vill vi förstås att vi alla ska tänka till kring vilka sopor vi genererar redan innan jul. Det vill säga:– Köp inte skräp. Köp kvalitet som varar.– Ge gärna något som inte genererar avfall, som upplevelser eller en tjänst – vem vill till exempel inte få hjälp att putsa fönstren?– Minimera mängden elektroniska produkter. Ofta köper vi nytt långt innan det behövs, till exempel mobiltelefoner. Verktyg går ofta att låna, alla behöver inte äga allt.– Var kreativ när du slår in paket. Papper från dags- eller veckotidningar kan bli urtjusiga och roliga paket utan att vi använder onödigt mycket resurser.– Beräkna mängden mat, så att det inte blir så mycket över. Sätt fram lite i taget för att minimera matsvinnet.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Avfall Sverige

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.